Jubler for suksess – alle skulle ha det

Sjefshuldra Annette M. Bjerkøen, gullsmed Marit Lintrup Svendsen og gullsmed Karoline Thiis-Evensen

Reportasje fra Telemarksavisa 1.desember 2022. Skrevet av Marie Edholm Andresen

Da alle sa at «Woow! Dette må vi ha» skjønte jeg at vi hadde truffet. Det er moro, sier Annette Bjerkøen.

Det var tilfeldig at det ble Ask. Det var en dag Marit gikk på jobben – som hun gjør hver dag – at et askefrø kom dalende ned fra det store asketreet på Klyve.

– Jeg synes den var så fin og tok den med meg, forteller Marit og viser fram arbeidene fram mot det ferdige produktet inne på verkstedet.

Ask kom med sommervinden og flyr ut hos alle landets forhandlere.

– Alle skulle ha det!

Annette serverer kaffe og viser rundt inne på verkstedet til Huldresølv. Her arbeider intet mindre enn syv kvinner – og bare kvinner iherdig med utforming av smykker, øredobber, ringer og armbånd.

FIKK IDÉEN: – Jeg gikk til jobb, og så kom den dalende ned i hodet på meg, forteller Marit, som lager smykkene som selger som bare det for tiden. Foto: Marie Edholm Andresen

– Vi er en liten arbeidsplass men en kjempefin gjeng.

Det er full fart inne i lokalene på Klyve og jentene stolte.

– Det er så gøy. Vi har to lanseringer i året og vanligvis har vi godt innsalg, noe som betyr at mange tar inn produktene vi lanserer – men ikke alltid samtlige. Da vi lanserte kolleksjonen Ask nå i høst, skulle alle ha det! forteller Annette og forklarer;

– Vi har 70 forhandlere over hele landet og alle tok det inn. «Woow! Dette må vi ha» sa de og kjøpte inn alle sammen. Og da skjønner du jo at du har gjort noe riktig, smiler Annette.

vakre Ask, inspirert av det sagnomsuste Asketreet

Kom dalende

Som de andre kolleksjonene til Huldresølv henter også Ask inspirasjon i naturen.

– Fra norrøn mytologi er jo asketreet hellig. De blir opp til 20 meter høye og kan bli opp mot 200 år gamle. Det er trær vi blir glade i. Og det var egentlig helt tilfeldig at det ble Ask denne gangen, sier hun og forteller hva som skjedde da kollega Marit gikk til jobb i sommer.

– Hun var på vei hjemmefra og hit til jobb da det plutselig kom et askefrø svevende ned og landet foran beina hennes. Hun synes den var så fin og tok den med seg på jobb. Hun skisserte litt og vi drodlet litt sammen og til slutt endte det opp med en hel kolleksjon, smiler Annette, og viser fram både øredobber, smykke og armbånd som er laget som et avlangt askefrø i ulike variasjoner.

Investerte – og fikk betalt

Med 20 prosent høyere innsalg enn normalt, har de grunn til å være stolte.

– Vi er jo en kreativ bedrift og tenker nye ideer hele tiden. Nå lager vi jo også alt her. Tidligere støpte vi i Fredrikstad, men under pandemien investerte vi i eget støperi og lager dermed alt her. Det er ikke mange som kan slå i bordet med det, smiler hun, og forteller at de har redusert kostnadene betydelig med å støpe selv.

– Jeg har ikke noe konkrete tall ennå, men vi har iallfall en kostnadsreduksjon på 30 prosent ved å støpe selv, forteller hun.

Inne på verkstedet sitter Marit og Karoline og jobber mens det lille dagslyset som er nå om vinteren slipper inn i lokalene.

– Jeg elsker dette rommet. Det fyller meg med energi. Det er her vi skaper og her ideene blir til, avslutter Annette Bjerkøen.

https://huldresolv.no/kolleksjon/ask/

– Jeg elsker dette rommet. Det fyller meg med energi. Det er her vi skaper og her ideene blir til.

Annette Bjerkøen